Biranje Plocica - Renoviranje Kupatila
5
DEC

Kako odabrati boju pločica za kupatilo?

Renoviranje stana, ili delova stana nije lak zadatak i zahteva dosta vremena i truda. Ceo proces može postati jako naporan ako ne odvojite dovoljno vremena da isplanirate sve zadatke. Međutim, iscrpni poslovi obično su vezani za dugotrajne i komplikovane renovacije. Ono što je olakšavajuća okolnost jeste renoviranje pojedinih delova Vašeg doma.

Na primer, odabir nameštaja ne dozvoljava puno grešaka pogotovo zato što je investicija u nameštaj dugoročna. Uz to, nameštaj je poprilično skup pa nekada može biti teško postići idealan odnos cene i kvaliteta. U odnosu na opremanje i renoviranje kuhinje, dnevne sobe, i sličnih prostorija, renoviranje kupatila je dosta lakši posao ukoliko se odnosi na sam izgled kupatila.

Moramo napomenuti da sa aspekta funkcionalnosti i samih instalacija, morate obratiti posebnu pažnju na vodoinstalacije. Pak, ako planirate da promenite pločice, biće Vam drago da čujete da postoji daleko više prostora za eksperimentisanje. Ono što je najčešće pitanje kada je reč o pločicama jeste “ Kako odabrati boju pločica za kupatilo?”. U nastavku teksta, potrudićemo se da Vam damo par saveta koji će pozitivno uticati na Vaš izbor. Pa, hajde da počnemo.

1. Ambijent

Pre nego što počemo da pričamo konkretno o bojama pločicama, bitno je obratiti pažnju ne celokupan ambijent Vašeg kupatila. Obzirom na to da je kupatilo prostorija koju ćete koristiti svaki dan, preporučujemo da promislite kakva atmosfera Vam najviše prije. Naravno, bitno je da se svi ukućani slože i dogovore pre nego što krenete u kupovinu. Kada kažemo ambijent, mislimo pored pločica i na osvetljenje i slaganje svih elemenata. Pločice ovde igraju jako bitnu ulogu jer upotpunjavaju izgled i pokrivaju celu površinu kupatila.

Ukoliko Vaš dom poseduje više kupatila, najčešće dva, preporučujemo da izaberete dva potpuno drugačija ambijenta gde će jedno kupatilo služiti za opuštanje, doterivanje, i sve ono vezano za Vašu dobrobit što na primer uključuje i duge kupke. Uz to, preporučujemo da drugo kupatilo služi za kratkotrajne potrebe.

Ovaj savet je validan isključivo ako Vaš dom poseduje dva ili više kupatila. Ako to nije slučaj, sam ambijent mora biti prilagodljiv kako bi služio svim potrebama Vaših ukućana. U svakom slučaju, promislite kakve boje i dizajn odgovaraju i Vama i Vašim ukućanima kada je reć o večernjem kupanju, razbuđivanju, sređivanju, itd. Potrebno je da kupatilo poseduje atmosferu kakva će biti prijatna apsolutno svim potrebama.

Moderne Plocice - Renoviranje Kupatila

2. Osvetljenje

Ako pretpostavimo da ste se već odlučili za osvetljenje i planirate da uklopite odgovarajuće pločice, bitno je da one ne odudaraju od svih izvora svetla u kupatila. Ovo se odnosi i na dezen i na samu boju pločica. Dakle, ako je svetlo prigušenije, previše tamne pločice mogu, žargonski rečeno, “zatvoriti” kupatilo i prouzrokovati previše tamnu atmosferu koja nikako nije preporučljiva. Pored tamnijeg ambijenta, slaba vidljivost je nešto što je bolje ostaviti za spavaću sobu i prostorije koje služe za odmaranje.

Svetle Plocice u Kupatilu

U svakom slučaju, jako je bitno da osvetljenje i boja pločica budu u simbiozi kako bi Vaše kupatilo izgledalo, najprostije rečeno, dobro. Iako izbor reči možda deluje malo oskudno, dobro je nešto na šta ciljate. Razumemo da neki od Vas žele ekstravagantnije kupatilo, ali naša preporuka je da ciljate na versatilni ambijent koji će služiti apsolutno svakoj svrsi. Naravno, minimalistički, ekstravagantniji, elegantniji,itd., stilovi su uvek opcije ali ako posedujete jedno kupatilo, da ponovimo, dobro je nešto na šta bi trebali da ciljete.

3. Cena

Iako je ovde naslov cena, ono o čemu ćemo pričati jeste uklapanje različih cena pločica. Možda zvuči konfuzno, ali skuplje pločice je nešto što bi trebalo prvo da birate. Skuplje pločice treba da zauzmu oko 20 procenata ukupne površine kako bi postigli najbolji, najpristupačniji, i najekonomičniji efekat. Dakle, prvo kupujete skuplje pločice, a potom odlučujete o dizajnu i boji jeftinijih. Naš savet je da uložite bar nedelju dana u promišljanje, ali uvek postoji opcija konsultacije sa profesionalcima.

Moderan Dizajn Plocica - Renoviranje Kupatila

4. Odabir Boje Pločica za Kupatilo

A sada je vreme da popričamo o samim bojama. Da bi odabrali pravu boju pločica, potrebno da je da se upoznamo sa efektima različitih boja kako bi Vam bilo lakše da odaberete. Pa hajde da krenemo. Počećemo sa osnovnim bojama.

Bela

Bela boja je najčešći izbor. Uliva sigurnost, jasna je, jasno se vidi kada se neki deo kupatila isprlja i doprinosi osvetljenju i otvorenosti prostora. Uz to, najdostupnija je i lako ćete je naći u svim maloprodajama i veleprodajama.

Crna

Crna boja je vrlo odvažna, moćna, i doprinosi samom ambijentu na specifičan naćin. Jako je odvažna i definitivno nije za svako kupatilo. Ali ako tražite nešto da Vam pomogne da maksimalno istaknete kupatilo, crna boja je najbolji izbor.

Siva

Sada ćemo napomenuti sivu kao mešavinu crne i bele boje. Siva boja je jako neutralna. Ne želimo da kažemo da je dosadna, međutim, siva boja je među najobičnijim bojama koju možete odbrati što potpuno upotpunjuje određena kupatila. Ako tražite stabilnost i neutralnost, siva boje može biti dobar izbor, pogotovo zato što se jako lako održava.

Sive Plocice - Renoviranje Kupatila

Braon

Braon boja je među našim omiljenim izborima zato što doprinosi “zdravom” izgledu kupatila i vrlo je laka za održavanje. Međutim, braon boja postaje jako popularna, tako da ako tražite nešto potpuno jedinstveno, ne bi bila pri vrhu.

Ljubičasta

Iako je ljubičasta jako retka boja što se tiče izbora pločica za kupatilo, predstavlja jedno od najlepših rešenja kada je reč o pločicama. Vrlo je maštovito rešenje i povezana je sa misterioznim izgledom. Preporučujemo je samo odvažnim ljudima koji su spremni za eksperimentisanju.

Žuta

Kada je reč o boji pločica, žuta boja je takođe redak izbor. Ova boja odiše zdravljem, ljudsko oko je prvo primeti, i imitira Sunčevu svetlost. Vrlo je radosna, optimistična i odvažna. Jedina mana odabira ove boje je ta što žuta boja, u određenim slučajevima, izaziva uznemirenost.

Plava

Plava boje je savršen izbor kada govorimo o muškim željama po pitanju odabira boje za kupatilo. Odiše odvažnošću, podseća na vodu, more, i jednostavno je odgovarajuća. Pre par decenija bila je najpopularnije rešenje. Međutim, u današnje vreme, nije preterano zastupljena.

Plave Plocice - Renoviranje Kupatila

Crvena

Crvena je najjaca boja po svim pitanjima. Odvažna, upadljiva, i veoma stimulišuća, crvena boja je samo za hrabre. Međutim, preporučujemo da se minimalno koristi kako bi se postigao najbolji efekat.

Zelena

Zelena boja je sjajan izbor, pogotovo zato što je među najneutralnijim izborima. Bez obzira na to što je neturalna, zelena boja je ipak jedinstvena i jako umirujuća.

Narandžasta

Navodno, narandžasta boja privlači srećne misli i jako lepo deluje na nervni sistem. Uz to, originalan je izbor. Podstiče dobro raspoloženje i veoma je stimulativna što znači da podstiče i energiju. Sjajan je izbor za jutranje tipove ljudi.